
Het is woensdag midden en dus gaan Jola en ik proberen om gezonde pepernoten (kruidnoten) te maken.
De ongezonde pepernoten vlogen ook hier in huis alweer om mijn oren heen.. je ontkomt er niet aan met de feestdagen.
Toch vind ik altijd de zelf gebakken pepernoten het aller lekkerste! Nu dan maar eens een poging om ze minder slecht te maken. Jeej!
De benodigdheden:
- 130 gram boekweit- of speltmeel
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram blanke amandelen (geraspte)
- 5 eetlepels kokosolie of 3 lepels gewone olie.
- 4 eetlepels ongezoete amandelmelk (of soja light)
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 3 theelepels kaneel
- 4 druppels vanille vloeibaar
De bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een bakplaat klaar met bakpapier.
2. Verwarm de kokosolie zodat deze vloeibaar wordt.
3. Meng meel+speculaaskruiden+kaneel goed door elkaar in een kom.
4. Voeg het vanille, de kokosolie en de stukjes amandelen ook toe.
5. Voeg daarna de eetlepels melk toe. Doe dit een voor een totdat je een wat plakkerig mengsel krijgt.
6. Kneed het deeg en maak daarna kleine balletjes. Leg deze op de bakplaat en druk de balletjes iets plat totdat ze op kruidnoten lijken.
Let op leg ze niet al te dicht op elkaar, ze worden iets groter tijdens het bakken.
7. Zet de kruidnoten voor ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven, totdat ze lichtbruin worden.
8. Haal de kruidnoten uit de oven en laat ze afkoelen, zodat ze knapperig worden.
Wil je er met bijvoorbeeld pakjes avond eens even echt iets speciaals van maken, dan kun je ze ook met chocola er omheen maken! Meng hiervoor 25 milliliter amandel of soja melk met een eetlepel (kokos)olie en verwarm dit in een pan. Voeg twee eetlepels rauwe cacaopoeder toe en roer goed totdat je een egaal mengsel hebt. Voeg daarna de afgekoelde en knapperige kruidnoten toe en haal ze er daarna weer uit. Leg ze ergens op zodat ze kunnen afkoelen en uitharden.

Lisa
november 24, 2016Wat een goed idee! Deze ga ik ook maken